Værd at vide om Te
Te er et fantastisk, unikt og spændende univers, men også lidt kompliceret. Der er forskellige typer af te, som produceres i et stærkt stigende antal varianter.
.jpg)
Bryg en god kop te - sæt dig godt tilrette og læs mere om teen og dens vidunderlige verden. God fornøjelse
Teens historie:
Oprindeligt stammer teen fra Kina. Det var, ifølge legenden, en kejser ved navn Shen Nung (2737 – 2697 f.Kr.), som ved et tilfælde opdagede teen. Om legenden er sand eller ej, vides ikke, men det fortælles at kejseren drak kogt vand og ved et tilfælde faldt der 3 teblade ned i det kogende vand. Op af koppen steg en dejlig duft, kejseren smagte på det og fandt det smagfuldt og opkvikkende. Således blev teen, ifølge legenden, til.
Der er dyrket te i Kina i ca. 2500 år, men først fra omkring år 1610 blev teen importeret til Europa og det var hollandske handelsmand som havde den med hjem til kontinentet. Første gang teen er dokumenteret i Danmark er omkring år 1665. Indtil da, drak man urte -og frugt te i Danmark. Specielt urte te er stadig en meget populær drik i Danmark, den dag i dag.
Te typer:
Hvid te, grøn te, sort te og Oolong te stammer alle fra te busken - Camellia Sinensis. Den findes i et stort antal varianter, men kaldes alle overordnet for Camellia Sinensis.
Forskellen mellem hvid, grøn, sort og oolong te er hvilke blade der benyttes og hvordan teen fremstilles.
Hvid te: Består af de helt friske skud fra te planten, som plukkes tidligt om foråret og inden knopperne springer helt ud og bliver til blade. Hvid te indeholder mindst koffein af alle te typer. Hvid te opfattes af mange som den kvalitative bedste te, hvilket også afspejles i prisen.
Grøn te: Er friskplukkede teblade, som tørres.
Sort te: Er egentlig grøn te, men her knuses tebladene og oxideres (iltning). Ved iltningen får tebladene deres sorte farve. Sort te er den te type, som indeholder mest koffein.
Oolong te: Er en mellemting mellem grøn og sort te. Oolong te har fået en let oxidering. Den er blødere end den sorte te, men ikke så fersk som den grønne te. Der er også koffein i Oolong te, men ikke nær så meget som i den sorte te og kun i små mængder. Oolong te bliver derfor også sjældent bitter.
Rooibos te, eller den røde te som den populært kaldes, stammer fra busken Aspalathus linearis. Den har nåle lignende blade og stammer fra Sydafrika.
Urte te er en samlet betegnelse for te brygget på udtræk af urter, blomster, bær eller krydderier og dækker således over et hav af varianter. Ens for alle varianterne er at teen fremstilles ved at hælde kogende vand over urterne, hvorefter smag og dufte trækkes ud i vandet – og vupti – så er der lækker te i koppen.
Frugt te er brygget på frugter, men processen er den samme som ved urte te.
Trækketid og vand temperatur:
Nedenstående er vores helt generelle retningslinier for trækketid og vandtemperatur. Under hvert te variant, har vi angivet vores anbefalinger til den konkrete te.
Sort te: 4 minutter ved 100 grader varmt vand
Oolong te: 3 - 4 minutter ved 90 grader varmt vand
Frugt te: 4 - 6 minutter ved 100 grader varmt vand
Grøn te: 3 minutter ved 80 grader varmt vand
Hvid te: 4 minutter ved 80 grader varmt vand
Rooibos te: 8 - 10 minutter ved 100 grader varmt vand
Urte te: 8 - 10 minutter ved 100 grader varmt vand
Genbryg:
For de fleste teer kan man sagtens brygge flere gange på samme dosering, men specielt ved aroma te, kan man opleve en forringelse af smagen ved genbryg.
Dosering:
Vores generelle anbefaling er at du anvender ca. 10 gram te til brygning af 1 kande/liter te.
Brygger du en enkelt kop, så anbefaler vi ca. 2 – 3 gram pr. kop, svarende til en teske fuld.
Men prøv dig frem og vurder hvor kraftig en te du ønsker. Husk do at det er doseringen og ikke trækketiden der er afgørende for hvor kraftig en te du får.
Opbevaring af te:
Teens smag, duft og ikke mindst friskhed kan fastholdes lang tid efter købstidspunktet. Den skal blot opbevares nogenlunde korrekt. Følger du nedenstående råd, så fastholder du smag, duft og teens friskhed lang tid fremover.
• Mørkt
• Lufttæt
• Tørt
• Ikke for varmt – undgå direkte sol og placering i nærheden af komfur, ovn og tilsvarende varmekilder i køkkenet
• Hold teen væk fra andre madvarer med stærk lugt – f.eks. krydderier, hvidløg og lignende.
Te dåser er oplagte, men også teposer er anvendelige. Undgå dog de gennemsigtige poser, med mindre du kan opbevare dem i et mørkt skab, skuffe eller lignende.
Holdbarhed på te:
Generelt har te en lang holdbarhed og der er ingen fare for at den bliver dårlig eller ligefrem fordærver med tiden. Også selv om den ikke opbevares korrekt. Den mister blot sin smag, duft eller friskhed med tiden. Så teen kan sagtens holde 1 – 2 år fra købsdatoen og opbevarer du teen korrekt fastholder du også teens vidunderlige egenskaber.
Fra jord til bord eller fra blad til kop:
Camellia Sinenis kan egentlig leve i op til 50 år, men man begynder, som regel, først at plukke bladene når planten bliver 5 år gammel. Så har den en højde på 80 – 90 cm hvilket også er en perfekt plukke højde for plukkerne. Planten har aftjent sin værnepligt når den bliver omkring 25 år gammel.
Bladene plukkes ofte med håndkraft og er en meget hård og arbejdskrævende opgave.
Planterne plejes med gødning og beskæring og danner derved konstant nye unge skud. I nogle områder er plukningen sæson bestemt, mens der plukkes året rundt i andre.
For de bedste teer er det 2 blade samt topskuddet der høstes.
Når bladene er plukket, spredes de ud og skal igennem en tørringsproces. Den foregår ofte ved rumtemperatur og varer i op til 24 timer. Herved bliver bladene bløde, men vigtigst er at fugtigheden nedbringes med 30 – 60 procent.
Efter tørringen skæres de tørrede blade i stykker og rulles. Herved frigøres saft og emzymer som tilfører den karakteristiske smag til teen. Hvor plukningen oftest sker med håndkraft er det maskinkraft som varetager skæring og rulningen.
Hvilke lande producerer te - verdenskortet:
I dag produceres te egentligt i mange lande, men langt det meste te, som bliver omsat på de store te – markeder, stammer fra få lande.
Kina er den suverænt største producent med næsten 50.000.000 tons te årligt. Herfra er den et kæmpe spring ned til nummer 2 på listen – Indien med omkring 1.350.000 tons årligt. Nummer 3 på listen er Kenya med en årsproduktion på knap 500.000 tons. Sri Lanka, Vietnam, Tyrkiet, Indonesien, Myanmar, Iran og Bangladesh følger efter på listen over de 10 største te producenter i verden.
Hvor kan te planten vokse:
Te busken Camelia Sinensis, gror bedst i subtropiske og tropiske klimaer og allerbedst i en sur jordbund. Planten skal have rigeligt med vand – optimalt ca. 1250 mm. Den er ikke vild med nattefrost, så varme, våde somre og milde vintre er bedst.
Ud over ovennævnte påvirkes smagen og kvaliteten af teen også af hvilken højde te planten vokser i. Den kan vokse i intervallet 0 – 2800 meter, men kvaliteten stiger jo højere oppe den dyrkes. Jo højere, des dårligere vækstforhold har planten og des mere skal den, så at sige, arbejde for føden. Væksten bliver langsommere og intensiteten og kvaliteten stiger nærmest proportionalt derved. Det gør prisen så til gengæld oftest også.
Økologi:
Økologisk te er dyrket og fremstillet uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler. Specielt fra europæisk side har der, de senere år, været en stigende fokus på økologi og bæredygtighed. Derfor omlægges der et stigende antal te plantager til økologisk drift, mens andre blot har fokus på at spare på gødning og sprøjtemidler.
Økologisk producerede te planter vokser langsommere og derved producere en økologisk dyrket te plante, færre blade som en konventionel dyrket te plante. Desuden kan det samlede vandforbrug være højere, så samlet skal der benyttes flere planter og mere vand for at opnå samme produktionsmængde ved økologisk produceret te som ved konventionel produceret te.
Vandkvalitet:
Som udgangspunkt bør man benytte koldt vand, som så varmes op til rette temperatur afhængigt af hvilken kop te du er ved at brygge. Teen bliver bedst når vandet er blødt og med lavt kalkindhold. For meget kalk i vandet giver mindre smag og kalk kan desuden give en mere besk og bitter kop te. Bor du i et område med meget hårdt og kalkholdigt vand, så er vejen til den bedste kop te, nok desværre indkøb af kildevand. Du vil klart kunne smage forskel.
Det skal dog nævnes at ovenstående ikke er gældende for Rooibos og urte te, som er mindre påvirkelig overfor hårdheden i vandet.

